Wednesday, June 6, 2012

VAZNO!!!

Svi mi sa vremena na vreme zaboravimo neke osnovne stvari oko fudbala, i potrebno je cesto da se podsetimo na njih:

Br.1 Fudbal je igra. Svi, i deca, i rodidelji, treneri i sudije, ponekad zaborave da se fudbal 'igra'. Znaci fudbal, kao i svaka druga igra NE MORA da se igra, ali ako se voli, zasto onda da se ne igra??? I ne samo da je fudbal prava igra, vec je, kao sto i svi znamo, i najpopularnija igra na svetu.

A najbolji primer da fudbal i treba da je igra izlazi iz analize timova koji igraju najlepsi i najbolji fudbal. Tamo gde se fudbaleri igraju sa loptom, kao u Brazilu i Spaniji, razvila se ogromna ljubav i postovanje prema igri, koji se onda ocrtavaju u kvalitetu i rezultatima A tima

Br.2 Fudbal nije uvek fer igra. Fudbal spada u grupnu igru, kao sto su kosarka, vaterpolo i rukomet, koje cesto ne mogu da budu fer. U pitanju nisu samo greske koje su sastavni deo igre, kao sto su greske sudija, vec i ceo aspekt igre gde najbolji tim na terenu nije uvek i onaj koji pobedjuje. To ne znaci da kvalitet i disciplina ne daju dugorocne rezultate jer je apsurdna cinjenica da su najbolji timovi uvek na vrhovima tabela, a najgori nisu. Ali i deo cari fudbala i jeste njena nepredvidivost, gde se sve moze desiti.

Br.3 Fudbal moze da bude ekstremno stresna igra. Ambicije roditelja, trenera i dece zajedno sa svim ostalim stvarima u fudbalu mogu da stvore vrlo stresnu i eksplozivnu situaciju.

Jedan od najbolji nacin izbegavanja stresa jeste nestvaranje velikih ocekivanja pre utakmice i turnira. Zato, pre svake utakmice, najbolje je skoncentrirati se na ono sto je najvaznije, a to je da svako iskustvo, sa pravilnim pristupom, moze da pomogne deci na jedan ili drugi nacin. To ide u skladu sa pravilom da svaki sportista mora da nauci ne samo da dobija, nego i da gubi. Isto tako, vazno je prihvatiti cinjenicu da je fudbal igra u kojoj sve moze da se desi. Ako se pravilno prihavti ta cinjnica, onda ne postoji razlog da se ljutimo kada rezultat ne odgovara nasim ocekivanjima.


Br.4 Fudbal je proces koji se uci godinama. Neki aspekti ove igre, narucito oni laksi tehnicki, mogu da se savladaju relativno brzo. Ali celokupni aspekti, ukljucujici i psiholoske, traze godine i godine treninga da bi se usavrsili. Zato ne postoje profesionalni igraci koji su postali profesionalci tako sto su poceli da treniraju u svojoj 17-toj ili 18-toj godini . Ovo je banalna cinjenica koju svi znamo da je tacna, ali ocigledno je cesto zaboravljamo jer cesto deca koja prave greske postanu meta prozivanja.

Samim tim sto je fudbal tako tezak i kompleksan, kako za decu tako i za roditelj, vazno je i redovan dolazak na treninge i konstantan kontakt i konsultacije sa trenerima.

0 comments:

Post a Comment